Du behöver

6 dl ljus grönsaksbuljong
800 g bönor exempelvis bondbönor vaxbönor brytbönor
2 vitlöksklyftor - finhackade
15 kyndelblad - färska
200 g Färskost
0.5 citron - rivet skal

Bönpuré på bondböna eller grön ärta

200 g bondbönor eller gröna ärtor
4 cl buljong med färskost från buljongkoket ovan

Rågbrödskrutonger

4 skivor rågbröd
Smör

Portioner
4

Ansa och rensa bönorna. Skär allt i centimeterstora bitar; bondbönor behålls i sin storlek. Koka upp saltat vatten och förväll/blanchera bönorna i 10 sekunder för att få bort alltför kraftiga smaker i soppan. Svetta vitlöken i en liten klick smör. Tillsätt bönorna och hackad kyndel, låt svetta tills bönorna blir lite glansiga och börjar mjukna. Lägg dem i en stor kastrull som också rymmer buljongen. Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull vid sidan om, tillsätt färskosten och mixa buljongen slät, smaka av med salt. Slå den mixade buljongen över bönorna, ge ett uppkok och en sista avsmakning. Precis före servering, rör i det rivna citronskalet.

bönpuré på bondböna eller grön ärta: Svetta bondbönorna/ärtorna. Tillsätt buljongen med färskosten och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och lite vitpeppar från kvarnen.

Bryt rågbrödet i småbitar och stek dem spröda i en liten smörklick. Servera soppan med rågbrödskrutongerna och purén som tillbehör.

Fotograf