Kalven, med sitt ljusa men ändå smakrika kött, är en perfekt inledning på vårens matlagning.

Duka upp för en riktigt god påsk! Med allt från myntaglaserad lammstek och en vårlig inkokt lax till nässelblinier och en chokladtårta, som sannerligen är påsktårtornas tårta, är vi redo att möta våren. Så låt årets påsk bli både god och glad!

Den tillhör abborrfamiljen, vilket blir tydligt när man känner på de vassa ryggfenorna. Gösen är en rovfisk och ser mycket bra i de dunkla vatten som den lever i, vilket gör att den kan komma nära sina byten och hugga dem över nacken. Den är en mycket uppskattad matlagningsfisk, som med sitt fasta kött passar utmärkt att steka i panna, grilla eller steka i ugn. Lyckligtvis är bestånden i Hjälmaren, Vänern och Mälaren goda, och tack vare det hållbara fiske som bedrivs ser även framtiden ljus ut för fisken. Vi kan alltså äta den med mycket gott samvete.
Vanliga, enkla rätter hela veckan, kan vara nog så svårt att få till. För att hjälpa till på traven har vi komponerat en meny för sju dagar.
Årets godaste femrättersmeny med härliga, fina smaker och lagom pyssliga recept. Mycket går att förbereda så att även du som värd kan delta i nyårspartyt.

Njut nyåret med såväl hummer och kaviar som tryffel och anklever, självklart i sällskap av torr champagne.

Sex lyxiga cocktails för det nya året från Grand Hotel i Lund, där flera
av klassikerna fått en alldeles speciell patina genom fatlagring.
Styling av Anna Billing.

Stefan är en riktig champagneälskare och dessutom en fantastisk kock, som inte drivs av det överdådiga eller mest tekniskt avancerade, utan av de goda smakerna. Vi kan lova att om ni vill bjuda på en lyckad middag så är detta absolut vägen ni ska gå.

Fredric Bengtsson och Klas Dånge lagar en lyxig 6-rättersmeny och tipsar om hur du får tid över till gästerna.

Första gången jag åt hummer hos Thomas Keller på The French Laundry i Napa Valley fick jag en riktig aha-upplevelse: det var så här den skulle smaka och vara i konsistensen, oerhört saftig och smakrik, där den söta hummersmaken blir väldigt tydlig. Thomas Kellers metod går ut på att han slår kokande vatten över humrarna. Viktigt är att de täcks av det kokande vattnet. För att hummer verkligen ska bli så bra som möjligt handlar det om att optimera koktiden. Om du exempelvis kokar hummern i 8 minuter kommer den att bli alldeles för torr och olika delar kräver också olika koktid.