Årets godaste femrättersmeny med härliga, fina smaker och lagom pyssliga recept. Mycket går att förbereda så att även du som värd kan delta i nyårspartyt.

Njut nyåret med såväl hummer och kaviar som tryffel och anklever, självklart i sällskap av torr champagne.

Sex lyxiga cocktails för det nya året från Grand Hotel i Lund, där flera
av klassikerna fått en alldeles speciell patina genom fatlagring.
Styling av Anna Billing.

Stefan är en riktig champagneälskare och dessutom en fantastisk kock, som inte drivs av det överdådiga eller mest tekniskt avancerade, utan av de goda smakerna. Vi kan lova att om ni vill bjuda på en lyckad middag så är detta absolut vägen ni ska gå.

Första gången jag åt hummer hos Thomas Keller på The French Laundry i Napa Valley fick jag en riktig aha-upplevelse: det var så här den skulle smaka och vara i konsistensen, oerhört saftig och smakrik, där den söta hummersmaken blir väldigt tydlig. Thomas Kellers metod går ut på att han slår kokande vatten över humrarna. Viktigt är att de täcks av det kokande vattnet. För att hummer verkligen ska bli så bra som möjligt handlar det om att optimera koktiden. Om du exempelvis kokar hummern i 8 minuter kommer den att bli alldeles för torr och olika delar kräver också olika koktid.

Följ med hem till Mattias ”Fredagskocken” Larsson då han bjuder sina vänner på en generös meny, där alla rätter passar med matvänliga champagner. Det mesta går dessutom att förbereda innan så att du som värd kan slappna av under festen.


– En lyckad nyårsafton kännetecknas av trevligt sällskap, härlig mat och goda viner – gärna champagne, säger Mattias samtidigt som han fyller på glasen i köket. Det är verkligen så för mig – det kan vara fyra personer eller hundra, bara jag får äta och dricka riktigt bra. Ikväll kommer konfettin och fyrverkeriet att finnas i smakerna. 



Nyårsmiddagen. Den ska kännas lyxig & imponera på dina gäster, men man vill helst inte stå vid spisen hela kvällen & missa hela festen.
När gästerna kommer får de ett glas bubbel & sen får de göra sina egna små "snittar". Chips med löjrom, créme fraiche & gräslök.
Du behöver bara fylla spritspåsar eller skålar med löjrom, créme fraiche & fint skuren gräslök. Gör några stycken färdiga, så att de får se hur du tänkt. Sen får de själva sköta resten & du hinner göra klart förrätten