Varje halvår poppar det upp en ny innekrog i London, där alla bara ”måste” vara. Den här sommaren är det Chiltern Firehouse.

Nordisk mat mot framtiden

På rekordkort tid har kocken René Redzepi skapat en av världens främsta restauranger, med ett unikt nordiskt kök. Några veckor innan Noma blev utnämd till nummer 1 av The World?s 50 Best Restaurants träffade jag honom. Nu berättar han öppenhjärtigt om sin inspiration, sin filosofi och sin inre fiende.

Föreställ dig branta klippor vid Atlantkusten, extrema kastvindar som pressar vågorna mot bergets fot. Föreställ dig också en ensam fiskare i röd skjorta där nere där det är som värst. Hängandes i en lina som hans fiskepartner uppe klippan styr för att hålla honom undan de värsta dyningarna. Vad som driver de här männens vansinne är jakten på det lukrativa skaldjuret percebes, som bara finns att hitta växandes vid ytterst otillgängliga platser. Det är en extremt dyr delikatess i Spanien, landet som äter fler skaldjur än någon annan nation.

Olle Tagesson är köksmästare på hyllade Paté Paté i Köpenhamn, en underbart tilltufsad bistro med en inredning som en antikaffär på franska landsbygden. Han har tidigare jobbat på både Blueprint och Le Pont de la Tour i London, och numera vallfärdar matskåningar över vattnet och bron för att äta hans beryktade patéer och en hel del till.


Olle, varför blev du kock?

Kocken Daniel Berlin har alltid drömt om att ha sin egen krog. Nu är det äntligen verklighet, med en bit jordbruksmark på köpet.