Saffran

Saffranskrokus - smaka på det. Är det inte ett vackert namn som väcker känslor, saffran har vi väl alla en relation till, inte minst i juletider. Vad vore en jul utan att det doftat saffran i köket i samband med ett lussekaksbaket? Inte mycket, i min värld, i alla fall.

Känner man sen till den otroliga mängd saffranskrokusar som går åt för att få fram ett kilo så ger det än mer intryck i smaken. Det krävs mellan 100.000-150.000 krokusar för att få fram ett kilo, som dessutom måste plockas för hand. Att saffran är en av världens dyraste kryddor är således inte speciellt märkligt. Men att det enligt uppgift produceras cirka 300 ton om året är däremot helt otroligt, kan det verkligen stämma? 300.000 kg gånger 150.000 krokusar skulle således ge 45.000.000.000 krokusar. Vilken industri, vilket arbete, vilket hantverk - helt otroligt!

Det är alltså med stor respekt vi ska använda och äta denna krydda. Som med så många andra unika produkter är även saffranen mytomspunnen och redan i de gamla böckerna Iliaden och Bibeln finns saffranen omnämnd och som med så många andra goda kryddor startade saffranen sin karriär som medicinalväxt.

Mer saffran!