Vörtbröd

Du behöver: 

1 dl julmust
5 dl vatten
50 g jäst
150 g vört
500 g rågsikt
700 g vetemjöl (varav
50 g till utbakningen)
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk pomerans, malen
1/2 tsk nejlika, malen
1/2 tsk kardemumma,
malen
1/2 tsk kanel, malen
1/2 tsk ingefära, malen
2 tsk salt

Till pensling
1/2 dl kaffe
1 msk strösocker

Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten; rör runt tills jästen löst sig. Blanda ner musten, sirapen
och vörten. Tillsätt sedan vetemjölet, rågsikten och kryddorna; arbeta degen cirka 5 minuter i degblandare,
eller 10 minuter för hand. Lägg en duk över degen och låt jäsa cirka 1 timme, till dubbel storlek.

Dela degen i 3 bitar. Arbeta varje bit ett par minuter och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 220°. Pensla bröden med vatten innan du ställer in dem i ugnen.

Baka bröden cirka 40 minuter, tills kärntemperaturen är 97°. Blanda nybryggt kaffe med socker. Pensla limporna med blandningen direkt när du tagit ut dem ur ugnen. Låt limporna svalna på galler.

Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson