Du behöver

1 dl julmust
5 dl vatten
50 g jäst
150 g vört
500 g rågsikt
700 g vetemjöl (varav
50 g till utbakningen)
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk pomerans, malen
1/2 tsk nejlika, malen
1/2 tsk kardemumma,
malen
1/2 tsk kanel, malen
1/2 tsk ingefära, malen
2 tsk salt

Till pensling
1/2 dl kaffe
1 msk strösocker

Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten; rör runt tills jästen löst sig. Blanda ner musten, sirapen
och vörten. Tillsätt sedan vetemjölet, rågsikten och kryddorna; arbeta degen cirka 5 minuter i degblandare,
eller 10 minuter för hand. Lägg en duk över degen och låt jäsa cirka 1 timme, till dubbel storlek.

Dela degen i 3 bitar. Arbeta varje bit ett par minuter och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 220°. Pensla bröden med vatten innan du ställer in dem i ugnen.

Baka bröden cirka 40 minuter, tills kärntemperaturen är 97°. Blanda nybryggt kaffe med socker. Pensla limporna med blandningen direkt när du tagit ut dem ur ugnen. Låt limporna svalna på galler.
Fotograf