Här använder vi stjärten, som skärs bort från den fileade torsksidan. Sedan gravas den, antingen ena stjärten eller båda. Tillsammans med pepparmajo och en syrad fänkålssallad blir det en strålande förrätt.
Du behöver

gravad torsk

80 g torskstjärt med skinn
1 msk Salt
1 msk strösocker
1.5 msk finhackad dill
1 tsk nymalen svartpeppar
0.5 citron rivet skal
1 msk vodka

pepparmajo

6 msk majonnäs - slå egen eller köp färdig
1.5 tsk nymalen svartpeppar
Salt

fänkålssallad

1 stor fänkål
1.5 msk färskpressad citronsaft
4 tsk Olivolja
salt och svartpeppar

servering

4 skivor ljust surdegsbröd
Smör

Portioner
4

Gravad torsk: Börja med att grava torsken. Blanda salt, socker, finhackad dill, svartpeppar, rivet citronskal och vodka. Lägg torsken i en liten form tillräckligt stor för att rymma fisken och massera in gravningsblandningen på köttsidan. Täck över med plastfolie och låt grava i kylskåp i 1 dygn.

Pepparmajo: Rör samman majonnäs och svartpeppar. Smaka av med salt.

fänkålssallad: Skär bort stjälkarna och strimla fänkålen lövtunt, helst på mandolin. Blanda noga med citronsaft och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Låt stå i cirka 20 minuter.

Servering: Smörstek brödskivorna tills de är gyllene. Fördela majonnäsen över dem. Skrapa bort och torka av så mycket så mycket som möjligt av gravningsblandningen som ligger på fisken (den är väldigt salt) och skär torsken i tunna skivor. Toppa brödskivorna med gravad torsk och slutligen fänkålssalladen.

Fotograf