Här gör vi en flirt med 80-talets lamm med mintgelé och penslar lammsteken med en lite hetare citron- och myntaglaze. Vansinnigt gott!
Du behöver

1 kg lammstek, urbenad
2 1/2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2–3 stora vitlöksklyftor
1 msk rosmarin, hackad
stekgarn
smör och olja att bryna i

Citron- och myntaglaze
1/2–1 chilifrukt, urkärnad
1 dl mintgelé
3/4 dl citronsaft
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Portioner
6
Värm ugnen till 175°. Strimla vitlöken. Putsa lammsteken och späcka den med vitlök genom att sticka flera djupa hål i köttet med en vass, smal kniv och trycka ner strimlad vitlök i hålen. Krydda steken runt om med salt, peppar och rosmarin; massera in kryddorna noga.

Bind om steken med stekgarn så att allt håller samman. Bryn steken runt om i en stekpanna med smör och olja tills köttet fått riktigt fin färg. Lägg steken i en mindre ugnsform och ställ in formen i mitten av ugnen. Pensla lammet med glaze och upprepa sedan detta flera gånger under tillagningen.

Stek tills lammet har en innertemperatur på cirka 54°, höj därefter temperaturen till 225° och sätt på grillelementet. Pensla rejält med glaze en sista gång och grilla tills lammet har en innertemperatur på 60°; kontrollera temperaturen med en kökstermometer. Låt steken vila i cirka 15 minuter. Ta sedan bort stekgarnet och skär steken i tunna skivor.
Vinförslag
2770 Casa Gran del Siurana GR-174 2010, Priorat, Spanien
Fotograf