Vitchoklad- och rabarberpannacotta med jordgubbsgranité


Portioner: 4
Du behöver: 

Rabarberpuré
30 g socker
1 dl vitt vin
1/2 vaniljstång, delad
1/2 citron, skalet
100 g jordgubbar
500 g rabarber

Jordgubbsgranité
500 g jordgubbar
75 g socker
3/4 dl vatten
1 1/4 dl mousserande vin, Uitsig Cap Classic

Panna cotta
75 g vit choklad
1 1/2 gelatinblad
2 cl konjak
3 dl grädde

Rabarberpuré: Koka ihop vin, vaniljstång och socker i 5 minuter. Tillsätt jordgubbarna och sjud 5 minuter. Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Tillsätt rabarbern till kastrullen och täck med lock. Sjud tills allt är mjukt. Mixa till en slät puré.

Jordgubbsgranité: Koka ihop jordgubbar, socker och vatten. Sila genom finmaskig sil. Kyl och tillsätt vinet. Blanda, slå i form och ställ i frysen.

Panna cotta: Lägg gelatinet i kallt vatten. Smält chokladen i 1 dl grädde och konjaken. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma chokladgrädden. Låt svalna något. Vispa resten av grädden lätt och vänd ner i chokladblandningen. Låt smeten sätta sig något. Fyll upp en ring till hälften med panna cotta. Fyll på med en sked rabarberpuré. Toppa med panna cotta. Ställ kallt minst 6 timmar.

Servering: Värm ringen lätt för att få ut panna cottan. Klä gärna med choklad. Skrapa jordgubbsgranité och toppa med. Servera rabarberpuré vid sidan om.

Bild för Redaktionen