Utmärkt dessert som går att förbereda ett par dagar i förväg. Vänta bara till precis innan servering med att lägga på havren, limen och den skurna rabarbern. Havren kan du byta ut genom att istället krossa någon av dina favoritsmåkakor över.
Du behöver

vinbakad rabarber

4–5 rabarberstjälkar
3 dl vitt vin
10 kardemummakapslar
1/2 vaniljstång
1/2 dl råsocker

vit chokladkräm

150 g vit choklad
1 ägg
1 äggula
2 msk flytande honung
2 1/2 dl crème friche

rostad havre

1 dl havregryn
2 msk flytande honung
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt

servering

10 cm rabarber
1 lime

Portioner
10 buffé

vinbakad rabarber: Krossa kardemummakapslarna och lägg dem i en kastrull. Skåra vaniljstången och lägg i samma kastrull, slå på vitt vin och socker; låt vätskan få ett uppkok. Skölj och ansa rabarbern och dela varje stjälk i bitar, cirka 3 cm långa. Lägg i rabarberbitarna i kastrullen och låt dem koka i 3 minuter; dra sedan kastrullen från plattan och låt rabarbern stå och dra i 30 minuter. Fyll sedan botten på 10 glas eller koppar med rabarbern.

vit chokladkräm: Hacka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad. Vispa sedan ner ägget och därefter äggulan i den smälta chokladen. Tillsätt honung och crème fraiche och vispa tills krämen är helt slät. Fördela krämen i glasen/kopparna med rabarber. Låt stå i kylskåp i minst 1 timme.

rostad havre: Smält honungen i en panna ihop med rapsolja. Häll ner havregryn och rosta tills havregrynen fått fin färg. Strö över lite flingsalt. Låt svalna.

servering: Skär lime och rabarber i tunna skivor. Dela limeskivorna i kvartar. Fördela lime, rabarber och den rostade havren i glasen.

Fotograf