Det är roligt att se den klassiska Västerbottensosten i sällskap av jordgubbar och fläder istället för de mer klassiska skaldjuren eller frukostmackan.
Du behöver

2 dl omogna jordgubbar, snoppade och kvartade

Syltlag

1 dl vatten
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger

Flädercrème

125 ml flädersaft, outspädd
10 g socker
1 äggula
12 g majsstärkelse
1 msk vitvinsvinäger

Grahamskex

50 g grahamsmjöl
50 g grovt rågmjöl
50 g vetemjöl
10 g smör
5 g salt
25 g russin
1/2 dl grädde
drygt 1/2 dl vatten

1 bit Västerbottensost

Portioner
4

Ge syltlagen ett uppkok så att sockret smälter. Kyl lagen och häll den sedan över jordgubbarna. Låt vila; ju längre, desto bättre.

Flädercrème: Rör ihop socker, äggula och majsstärkelse. Koka upp flädersaften och häll den över ägguleblandningen; rör till en slät massa och häll tillbaka i kokkärlet. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vinägern.

Grahamskex: Mixa smör och alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt grädde och vatten. Kavla ut degen och tryck ut runda kex med ett kakmått. Baka på 175° i cirka 10 minuter.

Servering: Skiva osten tunt och lägg på bakplåtspapper. Smält i ugn över vattenbad vid cirka 90°. Vänd upp på tallriken med hjälp av papperet. Arrangera med jordgubbar, flädercrème, violblad och grahamskex.

Fotograf