Västerbotten med inlagda omogna jordgubbar, grahamskex, vattenkrasse, flädercrème och kronblad av viol

Det är roligt att se den klassiska Västerbottensosten i sällskap av jordgubbar och fläder istället för de mer klassiska skaldjuren eller frukostmackan.


Portioner: 4
Du behöver: 

2 dl omogna jordgubbar, snoppade och kvartade

Syltlag

1 dl vatten
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger

Flädercrème

125 ml flädersaft, outspädd
10 g socker
1 äggula
12 g majsstärkelse
1 msk vitvinsvinäger

Grahamskex

50 g grahamsmjöl
50 g grovt rågmjöl
50 g vetemjöl
10 g smör
5 g salt
25 g russin
1/2 dl grädde
drygt 1/2 dl vatten

1 bit Västerbottensost

Ge syltlagen ett uppkok så att sockret smälter. Kyl lagen och häll den sedan över jordgubbarna. Låt vila; ju längre, desto bättre.

Flädercrème: Rör ihop socker, äggula och majsstärkelse. Koka upp flädersaften och häll den över ägguleblandningen; rör till en slät massa och häll tillbaka i kokkärlet. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vinägern.

Grahamskex: Mixa smör och alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt grädde och vatten. Kavla ut degen och tryck ut runda kex med ett kakmått. Baka på 175° i cirka 10 minuter.

Servering: Skiva osten tunt och lägg på bakplåtspapper. Smält i ugn över vattenbad vid cirka 90°. Vänd upp på tallriken med hjälp av papperet. Arrangera med jordgubbar, flädercrème, violblad och grahamskex.

Bild för Titti Qvarnström

Mer från Titti Qvarnström


Bild för Titti Qvarnström
Bild för Titti Qvarnström