Konsistensen på denna härliga citron- och kardemummasabayon får mig att tänka på min mormors härliga vaniljcrème. De varma äpplena tillsammans med den kalla såsen blir en oslagbar kombination. Det går lika bra att använda päron eller plommon istället för äpplen.
Du behöver

8 st Äpplen

Muscavadosirap

100 g muscavadosocker - mörkt
0.5 st citron
1 st vaniljstång
1 st kanelstång
1 krm kardemumma

Citron- och kardemummasabayon

2 st Ägg
20 g Socker
0.5 st vaniljstång
100 g mousserande vin
1 krm kardemumma
0.5 st citron - skalet
1 dl Grädde

Portioner
4

Låt de hela äpplena grilla på indirekt värme i cirka 1 timme.

Muscovadosirap: Dela vaniljstången och skrapa ur märgen, lägg märg och stång i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka upp. Sjud några minuter till sirapskonsistens.

Citron- och kardemummasabayon: Skrapa ur märgen från vaniljstången och riv citronskalet. Blanda ägg och socker i en skål och vispa i vattenbad tills röran är luftig och krämig.

Tillsätt vinet lite i taget under omrörning, fortsätt vispa över vattenbad i 1–2 minuter. Tillsätt kardemumma, vanilj och citronskal. Låt svalna. Vänd ner grädden.

Servering: Slå citron- och kardemummasabayonen på de varma äpplena. Avsluta med att ringla över muscovadosirapen.

Fotograf