Egenrörd glass är gott, så är det bara. Här får den söta glassen pigga, syrliga inslag från harsyra. Tillsammans med den lite mer brända sockertonen från muscovadosockret blir det en fin brytning. Från skogen kommer också blåbären, som passar bra till harsyran.

Hur mycket vanilj som går åt beror på vilken typ av vanilj du använder. Är det en sort från de större kryddmärkena behövs det 2 stänger. Har du däremot en mustig, smakrik, lång bourbonvanilj eller en från Tahiti behövs endast 1/2–1 stång.
Du behöver

4 dl grädde
4 dl mjölk
1–2 vaniljstänger
8 äggulor
2 dl ljust muscovadosocker

250 g blåbär, frysta
2 msk socker

1 näve harsyra, grön eller röd

Portioner
4-6
Dela och skrapa ur vaniljstängerna. Koka stång och frön med mjölk och grädde. Vispa under tiden äggulor och muscovadosocker ljust och fluffigt. Vänd ner äggvispet i gräddblandningen och sjud till 82°. Sila. Låt smeten kallna; den får gärna stå över natten. Kör sedan smeten i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin, slå smeten i en vid form och sätt in i frysen. Ta ut och vispa smeten en gång i halvtimmen tills glassen har bra konsistens.

Sjud upp blåbären med sockret och sjud sedan på svag värme i cirka 10 minuter. Ställ kallt.

Servering: Skär hälften av harsyran fint. Varva glass, blåbär och den skurna harsyran i en serveringsskål. Avsluta med lite blåbär och strö över resten av harsyran.
Vinförslag
2741 Nederburg Noble Late Harvest 2012, Westerna Cape, Sydafrika 79:- (375 ml)
Fotograf