Ett roligare sätt att servera Tarte Tatin än vad vi är vana vid. Använd, som här, de goda Ingrid Marie-äpplena och få riktiga vintersmaker.
Du behöver

2 st äpplen - röda
100 g Socker
2 msk Smör
2 msk calvados

mördeg

150 g smör - rumstempererat
100 g Socker
275 g Vetemjöl
1 st Ägg

äppelconsommé

6 st Äpplen
120 g Socker
5 dl äppelcider
2 st Stjärnanisar
1 tsk Kardemummakärnor

kanderade mandlar

250 g mandlar - skållade
200 g Socker
100 g Vatten

servering

glass eller sorbet

Portioner
4

Skala, kärna ur och halvera de båda äpplena. Karamellisera socker gyllene i en stekpanna, lägg i de 4 halvorna, tillsätt smör och avsluta med calvadosen.

Mördeg: Blanda snabbt samman ingredienserna och låt vila 1 timme. Kavla ut tunt och stansa ut rundlar.

Äppleconsommé: Kärna ur och tärna 4 av äpplena. Lägg tärningarna i en gryta med socker, cider, stjärnanis och kardemumma. Koka tills äpplena är mjuka. Sila sedan av till en klar consommé. Kyl ner.

Kanderade mandlar: Rosta mandlarna i ugn. Koka socker och vatten till 124º. Vänd ner de varma mandlarna i sockerlagen och rör tills de blir frostade. Häll ut mandlarna på bakplåtspapper. Bryt sedan i bitar.

Servering: Lägg de karamelliserade äpplena i portionsformar. Lägg de utstansade mördegsrundlarna som ett lock ovanpå formen. Baka av i ugn på 165º i cirka 15 minuter. Kärna ur och tärna de 2 äpplen som inte användes i consommén. Arrangera den varma äppeltarten med kanderade mandlar och gärna en god glass eller sorbet. Servera consommén vid sidan av tillsammans med de tärnade äpplena.

Fotograf