Tarte med kola och hasselnötter

My Feldt driver Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad tillsammans med sin man Johan. Efter några år utomlands och i Stockholm återvände de till Halland för att starta eget. Det var 2012. Sedan dess har Feldts skämt bort Halmstadsbor - och många andra - med bröd, bakelser, tårtor och choklad i toppklass. De använder endast riktiga råvaror, halvfabrikat och köpta mixer kommer aldrig över tröskeln. Receptet på Tarte med kola och hasselnötter bjöd My Feldt Journal Chocolats läsare på våren 2015. Receptkreatören, bloggaren, kokboksförfattaren och Instagramfantomen Linda Lomelino fotograferade.


Portioner: 10
Du behöver: 

Tarteskal
100 g ekologiskt saltat smör
65 g ekologiskt florsocker
en nypa oraffinerat havssalt
35 g äggula
175 g ekologiskt vetemjöl

Hasselnötsganache
52 g mjölkchoklad (t ex Amedei)
52 g mörk choklad (t ex Valrhona Andoa Noir 70%)
60 g hasselnötspraliné (t ex
Valrhona eller Gardini)
80 g ekologisk grädde
10 g smör
en nypa oraffinerat havssalt

Saltrostade hasselnötter
Rosta önskad mängd hasselnötter med salt i en stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna.

Kola
80 g ekogrädde
80g ekosirap (ljus eller mörk)
80 g ekosmör
80 g socker
en nypa oraffinerat havssalt

Arbeta ihop degen med händerna tills den blivit smidig. Platta ut degen och lägg den i kylen cirka 30 minuter (den är lättare att kavla när den är kyld).
 Kavla ut degen till cirka 2–3 mm tjocklek och stansa ut runda cirklar som passar de tarteformar du har (de på bilden är 8 cm i diameter). Tryck i degen i formarna och skrapa kanterna, nagga med en gaffel. Lägg folie i varje form och fyll med ris, baka av på 175 grader (varmluft) tills skalen blir gyllene.

Hasselnötsganache
Hacka chokladen och lägg i en skål, tillsätt pralinékräm, smör och salt. Koka upp grädden och häll den över chokladhacket i bunken. Rör om tills det blivit en slät massa. Spritsa upp direkt i tartskalen – men fyll dem bara till hälften.

Kola
Häll alla ingredienser i en kastrull, rör om och koka tills temperaturen nått exakt 118 grader. Låt svalna till lite mer än rumstemperatur så att inte kolamassan smälter chokladen.
 Fyll sedan upp tartletterna till kanten, hacka och strö över de karamelliserade och friterade hasselnötterna i önskad mängd.
 Servera tillsammans en kopp fruktig espresso.

Receptet är skapat och lagat av:
Bild för Journal Chocolat

Mer från Journal Chocolat


Bild för Journal Chocolat
Bild för Journal Chocolat