Sparrisrisotto

Här serveras risotton som ensamrätt. Ett alternativ är att servera kyckling eller en bit stekt fisk till. Överkoka inte risotton! Den ska inte bli grötig och stabbig, utan krämig och åt det lösare hållet.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 dl arboriois
2 schalottenlökar
2 msk smör
3 dl vitt vin
1 1/2 l kycklingbuljong
salt och peppar
2 knippen sparris

Örtolja
1 dl olivolja, pepprig och gräsig
1/2 dl örter, t ex persilja, gräslök, timjan, basilika
salt och peppar

parmesan

Finhacka schalottenlöken. Koka upp kycklingbuljongen. Fräs lök och ris tills det är glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt den koka in. Tillsätt sedan lite buljong i taget tills riset är färdigt. Dela under tiden sparrisen i munsstora bitar. Tillsätt sparrisen, utan knopparna, till riset när det börjar bli klart. Smaka av med salt och peppar.

Örtolja: Mixa örterna med olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Slå upp risotton i en skål. Strö över sparrisknopparna. Ringla över örtolja och avsluta med att hyvla över rikligt med parmesan.

Vinförslag: 
4200 Leth Grüner Veltliner 2013, Niederösterreich, Österrike 79:-
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman