Du behöver

Lax

240 g laxrygg
150 g Socker
75 g Vatten
75 g ättiksprit 12%
0.5 tsk dillfrö
0.5 tsk fänkålsfrö
10 st vitpepparkorn
salt

Citronvinägrett

skalet av 1 citron
2 msk äppelcidervinäger
1 dl kallpressad rapsolja
salt

Rötter

0.5 st fänkål
1 st minimorot
0.5 st gulbeta
6 st rädisor
1 st sticklök
mâchesallad
dill
flingsalt
lättrostade kavringskrutonger

Portioner
4

Koka upp socker, ättika, vatten och kryddor. Låt svalna. Sila bort kryddorna. Stycka laxen i 8 lika stora bitar. Sota den direkt på spishällen eller i torr het stekpanna runt om hela biten. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg laxen i den kalla lagen och låt stå i kyl, gärna 12 timmar.

Citronvinägrett: Tvätta citronen och riv av skalet. Blanda det rivna citronskalet med äppelcidervinäger och den kallpressade oljan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rötter: Hyvla fänkål och gulbeta tunt på mandolin. Skala och skär tunna slantar av moroten. Skär rädisorna i klyftor och sticklöken i tunna ringar. Blanda det skurna med vinägretten. Toppa med mâchesalladen och lite dillvippor.

Servering: Dela laxbitarna på längden och strö över lite flingsalt. Rippla lite av vinägretten på laxen. Strö över lite grovkrossade dillfrön och fänkålsfrö samt lättrostade kavringskrutonger som garnering.

Fotograf