Snabb äppelkaka med hemmagjord vaniljvisp

Du kan göra kakan lyxigare genom att smula över lite mandelmassa på smördegen innan du lägger på äppelskivorna, tänk då bara på att dra ner eller helt utesluta sockret som du annars blandar med kanel för att inte det ska bli för sött.


Portioner: 4
Du behöver: 

2 plattor eller ca 100 g färsk smördeg
3-4 äpplen
1 tsk kanel
¾ msk socker
20 g smör
1 ägg

Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk florsocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde

rostade hasselnötter
rostade pistagenötter
Citronmeliss

Värm ugnen till 200°. Dela smördegen i fyra bitar. Skala och skär äpplena i tunna skivor och fördela på smördegen, vik upp kanterna. Blanda kanel och socker och strö över äpplena, fördela smöret. Vispa upp ägget och pensla kanterna, grädda cirka 12 minuter, smördegen ska få fin färg färg och äpplena ska vara mjuka. 

Vaniljvisp: Vispa äggulor, florsocker samt vaniljfrön vitt och pösigt. Vispa grädden luftig och vänd ner i ägg och sockerblandningen.

Servering: Låt kakan svalna något. Hacka nötterna och strö över innan servering. Dekorera med citronmeliss.

Bild för BOX in BAG

Mer från BOX in BAG


Bild för BOX in BAG