Smörstekt torskrygg med ägg-, kapris- och rödbetshack

Så enkelt och så sagolikt gott – ja, detta är en stekpannerätt som det ska mycket till för att misslyckas med. Här serverar vi med ett riktigt gott bröd till, som man doppar i stekpannan.


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g torskrygg
1 l Vatten
1 tsk strösocker
0.5 dl Salt
smör till stekning
3 hårdkokta ägg
0.5 dl små kaprisbär
3 inlagda rödbetor
1 dl hackad dill
400 g räkor med skal
50 g brynt smör
svartpeppar

Servering

bröd

Gör en rimlag genom att röra ut salt och socker i varmt vatten och sedan låta det kallna. Skär fisken i portionsbitar och lägg den i det salta vattnet. Låt stå i kylskåp i 1–2 timmar.

Skala räkorna. Hacka ägg, kapris och rödbetor fint, och lägg upp i högar på en tallrik med dillen och de skalade räkorna; ställ åt sidan.

Ta upp torsken ur rimlagen och skölj den noga, klappa den torr och krydda med svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med en ordentligt klick smör och vänta tills smöret smält och tystnat. Lägg i torskryggen och stek på hög värme i någon minut, ös under tiden med smöret. Stek i 2–3 minuter, sänk därefter värmen och vänd på fisken. Fortsätt att ösa torsken med smör och stek i ytterligare 3 minuter. Toppa fisken med hacket och slå över lite av det brynta smöret.

Servera genast tillsammans med ett gott bröd och resterande smör.

Bild för Lisa Lemke

Mer från Lisa Lemke


Bild för Lisa Lemke
Bild för Lisa Lemke