Smörstekt fruktkaka med lemon curd och mandelgrädde


Portioner: 6
Du behöver: 

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl suckat
1/2 dl kanderat apelsinskal
2 bitar ingefära, syltad 
1 citron, rivet skal
1 krm salt
50 g smör till stekning

Lemon curd
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, saft och rivet skal
50 g smör

Servering
1/2 dl mandelflagor, rostade
5 dl grädde
1/2 dl kanderat apelsinskal
2 msk florsocker
2 blodgrapefrukter, fileade

Sätt ugnen på 180°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke och vänd ner detta i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter, eller tills kakan stannat. Låt kakan svalna helt. Stansa ut 12 rundlar ur kakan. Smält smöret i en panna och stek rundlarna gyllenbruna på båda sidor.

lemon curd: Vispa samman ägg, socker och citronsaft i en glasskål och ställ över ett vattenbad. Rör hela tiden tills blandningen tjocknat; det gör den vid cirka 65–70° och det tar cirka 10 minuter. Ta skålen från värmen. Skär smöret i tärningar och vispa ner smöret i den varma blandningen tills det smält helt. Tillsätt citronskal och låt krämen svalna helt.

servering: Rosta mandelflagorna i ugnen tillsammans med florsockret på 175° i cirka 15 minuter. Vispa grädden fluffig. Lägg 6 av de smörstekta kakorna på ett serveringsfat. Lägg på ett lager lemon curd och blodgrapefiléer. Lägg på en kakrundel till på varje kaka. Toppa med grädde, kanderat apelsinskal och den rostade mandeln.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman