Sedani i het tomatsås med kalvfärsbullar och brynt salvia

Sedani är napolitanska pastarör med räfflor som suger upp såsen bra.


Portioner: 4
Du behöver: 

300 g torkad sedani (räfflade pastarör)
20 salviablad
smör och flingsalt

Kalvfärsbullar
500 g kalvfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
2 msk koriander, finhackad
2 ägg
salt och svartpeppar
olivolja

Het tomatsås
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt efter önskad styrka
1/2 dl vitvinsvinäger
4 dl passerade tomater
olivolja och salt

50 g parmesanost

Kalvfärsbullar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Finriv det yttersta skalet av citronen och pressa ur juicen. Finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till kalvfärsbullarna. Rulla fina små bollar av färsen.

Het tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili mjuka i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vinäger och koka i 1 minut. Häll på tomaterna och koka sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.


Värm en stekpanna till medelvärme. Stek salviabladen i smör i några minuter tills de är frasiga. Lyft ur dem ur pannan och strö på lite flingsalt. Stek därefter kalvfärsbullarna i olivolja till fin färg. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och blanda upp med tomatsåsen. Servera pastan med kalvfärsbullarna och brynt salvia. Hyvla över parmesanosten.


Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson