Du behöver

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
15 Dumlekolor
1 krm salt

Salt kola
1 burk kondenserad mjölk
1 1/2 tsk flingsalt
1/2 dl tranbär, frysta

Servering
5 dl vispgrädde, vispad
1/2 dl tranbär, frysta
1/2 dl strösocker

Portioner
6
Dag 1 – Salt kola: Ta bort papperet runt burken på den kondenserade mjölken. Sätt burken i en kastrull och fyll kastrullen med vatten så att det täcker burken. Låt burken sjuda i 3 timmar. Ta sedan upp den och låt den svalna helt, helst över natten. Öppna burken och vänd ner saltet och tranbären i kolasåsen.

Dag 2: Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd ner i smeten. Hacka Dumlekolan i grova bitar och vänd ner i smeten. Grädda kakan i 25 minuter. Låt svalna.

Tina tranbären i en sil så att vätska kan rinna av. Bred socker på ett bakplåtspapper och rulla tranbären i sockret. Låt tranbären torka i 1 timme innan de används.

Servering: Vispa grädden fluffig men inte hård. Dela bottnen i 2 lika stora bitar. Bred ut kolakrämen på den undre bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Bred ut grädden och dekorera med tranbären.
Fotograf