Salt kolakaka med tranbär


Portioner: 6
Du behöver: 

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
15 Dumlekolor
1 krm salt

Salt kola
1 burk kondenserad mjölk
1 1/2 tsk flingsalt
1/2 dl tranbär, frysta

Servering
5 dl vispgrädde, vispad
1/2 dl tranbär, frysta
1/2 dl strösocker

Dag 1 – Salt kola: Ta bort papperet runt burken på den kondenserade mjölken. Sätt burken i en kastrull och fyll kastrullen med vatten så att det täcker burken. Låt burken sjuda i 3 timmar. Ta sedan upp den och låt den svalna helt, helst över natten. Öppna burken och vänd ner saltet och tranbären i kolasåsen.

Dag 2: Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd ner i smeten. Hacka Dumlekolan i grova bitar och vänd ner i smeten. Grädda kakan i 25 minuter. Låt svalna.

Tina tranbären i en sil så att vätska kan rinna av. Bred socker på ett bakplåtspapper och rulla tranbären i sockret. Låt tranbären torka i 1 timme innan de används.

Servering: Vispa grädden fluffig men inte hård. Dela bottnen i 2 lika stora bitar. Bred ut kolakrämen på den undre bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Bred ut grädden och dekorera med tranbären.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman