Fantastisk chokladtårta där kakao kombineras med rödbeta
Du behöver

3 stora rödbetor, kokta och skalade
1/2 citron, saften
3 ekologiska ägg
200 g råsocker
200 g mjöl
5 msk kakao?
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljpulver?
1/2 tsk salt

Glasyr
2 äggulor
1 dl mjölk?
1 dl socker
2 msk kakao
50 g osaltat smör, mjukt

Dekoration
1/2 granatäpple, kärnorna
färska björnbär
1 dl pistaschmandlar, grovhackade

Portioner
4

Ställ in ugnen på 180°. Purea de kalla, kokta rödbetorna i en stor skål. Pressa i saften från citronen och blanda ner ägg, socker och vanilj i purén. I en separat skål: blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Rör ihop de torra ingredienserna med de våta och blanda väl. Häll smeten i en smord non-stick-kakform (cirka 20 cm) med löstagbar ring. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, eller tills kakan känns fast när du kollar med provsticka. Ta ut kakan och stjälp upp den på ett galler. Låt svalna helt.

glasyr: Vispa äggulorna noga med den kalla mjölken samt socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning och dra genast kastrullen från spisen efter uppkok. Fortsätt vispa och rör ner kakaopulvret; då tjocknar blandningen. Låt den svalna till rumstemperatur innan du blandar den med det rumstempererade smöret till en blank chokladkräm.

dekoration: Bred glasyren på den helt svala kakan. Dekorera med granatäppelkärnor, bär och grovhackade mandlar.

Fotograf