Rotsellerisoppa med karamelliserad lök


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g rotselleri, skalad

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

1 msk konc. grönsaksfond

6 dl mjölk

4 dl vatten

1/2 dl grädde

1/2 citron, saft och skal

salt och vitpeppar

Karamelliserad lök
4 schalottenlökar

1 msk smör

1/2 dl rödvinsvinäger

2 msk råsocker
salt

Rotfruktschips
1 palsternacka
1 rödbeta
frityrolja
salt

Skala och skär ner rotselleri, vitlök och gul lök i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en kastrull med grönsaksfond, mjölk, vatten och grädde. Koka upp och sjud tills rotsellerin är mjuk. Mixa till en slät soppa. Smaka av med citronsaft och rivet citronskal, salt och svartpeppar.

Karamelliserad lök: Skala och skiva schalottenlöken. Smält smöret och stek löken tills den är gyllene och mjuk. Tillsätt rödvinsvinäger och råsocker. Sänk värmen och låt allt koka in i löken. Smaka av med salt.
rotfruktschips: Skär palsternacka och rödbeta tunt och fritera. Salta.
servering: Slå upp soppan i skålar. Toppa med den karamelliserade löken och rotfruktschipsen.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman