Rotfrukter såsom potatis, rovor och kålrot har alltid varit en stor del av den finska matkulturen. Lök användes dock till en början som kryddväxt.
Du behöver

Rotfruktsbiffar
200 g potatis
100 g palsternacka
100 g morot
50 g selleri
50 g gul lök
50 g purjolök
80 g ströbröd
2 dl vatten
3 ägg
50 g parmesanost, riven
3 kvistar timjan
2 msk chilisås
salt och svartpeppar

Yoghurtsås
7 dl naturell yoghurt
1/2 dl gräslök
1/2 dl honung
3 msk chilisås
svartpeppar

4 port matkorn

Portioner
4

Rotfrukter
Skala och riv alla rotfrukter samt löken grovt. Låt ströbrödet svälla i vattnet. Blanda rotfrukterna med ströbrödet. Tillsätt ägg, kryddor, chilisås och parmesanost. Gör ett stekprov med lite av smeten. Forma biffar av smeten och stek i het panna 1 minut på varje sida. Grädda färdigt i ugn på 170° i 10 minuter.

Yoghurtsås
Låt yoghurten rinna av i kaffefilter. Finhacka gräslöken. Blanda alla ingredienser och smaka av med svartpeppar.

Koka matkornen enligt anvisning på paketet och servera till rotfruktsbiffarna. Ringla över yoghurtsåsen.

Fotograf