Rostad tomatsoppa

Genom att först rosta tomaterna lätt i ugnen innan du mixar dem med övriga ingredienser, får du en fylligare och mustigare soppa. Ringla över rikligt av en god olivolja och strö strimlad basilika över när det är dags för servering.


Portioner: 4
Du behöver: 

12 tomater
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja

ca 8 dl grönsaksbuljong
ca 2 msk äppelcidervinäger
basilika
olivolja
salt och svartpeppar

2 frallor, gärna gårdagens

Dela tomaterna och lägg på en plåt. Skär brödet i tunna skivor och lägg dem bredvid tomaterna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen på 200° i 15–20 minuter; tomaterna ska hinna få lite färg. Obs! Krutongerna är färdiga efter cirka 5 minuter. Hacka rödlöken och vitlöken och svetta i lite olivolja utan att det får färg. Koka upp grönsaksbuljongen; mixa den med tomaterna och löken till en soppa. Smaka upp med vinäger; beroende på tomatsort och egen smak kommer mängden vinäger att variera. Smaka upp med salt och peppar. Ringla över olivolja. Strimla basilikan och strö den över soppan. Servera med krutongerna.

Vinförslag: 
1457 Åbro Sigill, Sverige 11:90 (330 ml)
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman