Rostad hel kyckling med vintergrönsaker och citronyoghurt

Att laga hel kyckling är en riktig höjdare, kycklingen blir saftig och man får en god sky i botten av braspannan. Vintergrön- sakerna kan självklart bytas ut mot vad ni har hemma och vad ni gillar.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 kyckling på 1.2 kg
0.5 citron i skivor
1 hel vitlök
1 kruka timjan

Vintergrönsaker

150 g kålrot - skalad och tärnad
150 g brysselkål
150 g pumpa - skalad och tärnad
100 g rödlök - skalad och klyftad
Olivolja
0.5 citron - saften
3 msk gräslök - fint skuren
salt och peppar

Citronyoghurt

3 dl tjock yoghurt
1 citron - rivet skal

Fyll kycklingen med citronskivor, hela vitlöksklyftor och timjan. Gnid kycklingskinnet med salt, peppar och timjan. Sätt in i ugnen på 225°och stek i cirka 20 minuter. Sänk temperaturen till 180° och stek i ytterligare 20 minuter. Ös kycklingen med dess eget fett då och då under hela tillagningen i ugnen. För att dubbelkolla att kycklingen är färdig, stick i den med en steknål eller kniv; vätskan som rinner ut ska vara klar.

Vintergrönsaker: Koka kålrot, brysselkål, pumpa och rödlök var för sig mjuka i saltat vatten. Dela brysselkålen i halvor. Blanda upp grönsakerna med olivolja, citronsaft, finhackad gräslök, salt och peppar.

Citronyoghurt: Blanda yoghurt med citronskal. Smaka av med salt och peppar.

Bild för Tomas Diederichsen

Mer från Tomas Diederichsen


Bild för Tomas Diederichsen
Bild för Tomas Diederichsen
Bild för Tomas Diederichsen