Rimmad fläskkarré med äppel- och ingefärschutney samt rotselleri och savojkål

Äppelchutneyn kan förberedas flera dagar innan den ska serveras. Förvara den i kylen och värm inför servering upp den i en kastrull.


Portioner: 4
Du behöver: 

800 g rimmad fläskkarré
2 l äppelmust
3 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade och delade
8 lagerblad
1 msk maizena
salt och peppar

Stomp på vita rotfrukter
1 kg rotselleri
1 kg palsternacka
100 g smör
salt och peppar

Äppelchutney
6 äpplen, Ingrid Marie
1 gul lök
2 tsk torkad ingefära
1/2 dl vitvinsvinäger
4 msk strösocker
smör
salt och peppar

1/2 huvud savojkål

Lägg karrén i en stor ugnsfast kastrull. Tillsätt den skalade och delade moroten och de skalade lökarna. Lägg även ner lagerbladen i kastrullen och häll därefter på äppelmusten. Ställ in kastrullen med lock i ugnen på 90° i cirka 8 timmar. Köttet är klart när det ›faller isär‹. Lyft upp karrén och bryt upp den i portionsbitar. Sila av buljongen som har blivit och koka ner den. Smaka av den med salt och peppar, red sedan av den med lite maizena.

Stomp på vita rotfrukter: Skala och dela rotfrukterna grovt. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. När rotfrukterna är mjuka, stöt dem med en potatisstöt. Rör sedan ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Äppelchutney: Kvarta äpplena och ta bort kärnhuset. Skala och hacka löken grovt. Fräs lök, äpplen och ingefära lätt i en klick smör i en kastrull; slå sedan på vinäger och socker. Koka ihop chutneyn tills den blir ett grovt mos. Smaka av med salt och peppar.

Bryt stora bitar av kålen. Koka dem mjuka i saltat vatten.

Servering: Lägg stompet i en hög på tallriken och garnera med savojkålen. Chutneyn läggs bredvid och sedan fläsket på toppen. Slå lite sås på köttet.

Bild för Rikard Nilsson

Mer från Rikard Nilsson


Bild för Rikard Nilsson
Bild för Rikard Nilsson