Ragu på svamp och puylinser, bakade betor och älgstek

Hittar du inte älgstek går det bra med annat vilt. Hittar du inget färskt viltkött så finns det ofta i frysdisken – det kräver bara lite längre planering.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 älgstek, ca 1 kg
smör
salt och peppar

Ragu på svamp och linser
2 dl puylinser
10 champinjoner
20 kantareller
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 timjanstjälkar
2 lagerblad
3 msk smör
socker
salt och peppar

Bakade betor
6 betor; röda, gula eller polka
2 msk olivolja
1 tsk socker
salt och peppar

Servering
timjan

Sätt ugnen på 175°. Putsa älgsteken. Salta och peppra runt om och bryn den i en panna med smör. Lägg steken i en ugnsfast form. Stek steken i ugnen i cirka 1 1/2–2 timmar, tills den nått 70–75° i innertemperatur. Låt sedan steken vila i 15 minuter innan den skivas upp.

Ragu på svamp och linser: Koka linserna i rikligt med vatten tills de mjuknat; häll sedan av vätskan. Dela ner champinjonerna i halvor; dra ner kantarellerna i mindre bitar. Fräs svampen i smör tills den fått färg. Hacka vitlöken och tillsätt till svampen. Slå på vinet och vattnet, lägg ner lagerblad och timjan; låt puttra i 10 minuter. Tillsätt linserna och smaka av med socker, salt och peppar. Rör slutligen i smöret för att runda av smaken.

Bakade betor: Skala betorna och dela ner dem i klyftor. Lägg över dem i en ugnsfast form, ringla över olja och strö över socker, salt och peppar. Baka betorna i ugnen ihop med steken i cirka 45 minuter; de ska vara mjuka.

Servering: Bred ut svamp- och linsragun på ett fat. Lägg skivorna med älgsteken över och fördela betorna. Dekorera med timjan.

Bild för Sofie Karlsson

Mer från Sofie Karlsson


Bild för Sofie Karlsson
Bild för Sofie Karlsson