Denna styckningsdetalj är oerhört mör och jag föredrar det framför nötfilé då du med det vilda köttet får mycket mer smak. Bara bryn det i panna och stek sedan färdigt i ugn på 150° till en innertemperatur på 55°. Steker du på lägre ugnstemperatur får filén en lite mer leveraktig smak som vilt ibland kan få.
Du behöver

500 g rådjursytterfilé
3 vitlöksklyftor
5 enbär
1 knippe timjan
smör
salt och peppar

Rödvinssås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
50 g varmrökt fläsk
1 tsk timjan, torkad
4 dl rött vin
6 dl vatten
3/4 dl konc kalvfond
1/2 dl balsamvinäger
salt
smör

Rotfrukter
2 dl pumpa
1 dl kålrot
3 dl persiljerot
2 dl rotselleri
smör
salt och peppar
timjan och persilja

Servering
12 pärllökar

Portioner
4
Bryn rådjursytterfilén i smör, vitlök, timjan och enbär. Stek färdigt i ugn på 150° till en innertemperatur på 55°. Låt filén vila 10 minuter.

Rödvinssås: Skala och skär vitlök, lök, morot, rotselleri och fläsk i mindre bitar och sautera detta i en kastrull med timjan. Tillsätt vin, vatten, fond och vinäger; sjud tills det cirka 4 dl återstår. Sila. Red av såsen med maizena. Smaka upp med salt och avsluta med att röra ner 1 msk smör.

Rotfrukter: Skala och tärna rotfrukterna och pumpan. Koka rotfrukterna mjuka.

Servering: Koka lökarna mjuka och skala dem sedan. Stek rotfrukterna i smör; låt lökarna steka med sista minuterna. Smaka upp med salt och peppar, strö över timjan och persilja. Skär upp köttet och lägg på tallrik. Arrangera med rotfrukterna, såsen och lökarna.
Fotograf