Pumpasallad


Portioner: 4
Du behöver: 

300 g muskatpumpa, hyvlad i tunna skivor
1 msk schalottenlök, finhackad
1 dl dill, repade småbuketter
god vitvinsvinäger
olivolja

Rimlag till fisk (5%)
1 l vatten
50 g salt
valfria kryddor

250 g fisk, gärna marulk

Skala pumpan och ta ur kärnorna. Hyvla pumpan på mandolin eller med potatisskalare eller osthyvel. Vänd runt pumpan med en skvätt vinäger och lite olja. Blanda i löken och dillen. Salt behövs inte om salladen serveras med rimmad fisk.

Rimlag till fisk: Koka upp vatten och salt, gärna tillsammans med ett par vitpepparkorn och ett lagerblad; du kan också välja timjan, stjärnanis eller annan styrning på smaken. Kyl ner lagen.

Lägg i fisken i lagen. Tunt skivad fisk kan ligga i ett par timmar, tjockare filéer 1–2 dygn. På vit fisk ser du att köttet blir »glasigt« klart. Ta upp fiskskivorna, låt dem rinna av, vrid ett varv med pepparkvarnen över. Om du inte gillar den råa texturen i fisken, låt den då gå in i ugn en kort stund så att köttet sätter sig lite.

Servering: Arrangera fisken på tallrik med pumpasalladen över.

Bild för Tomas Drejing

Mer från Tomas Drejing


Bild för Tomas Drejing
Bild för Tomas Drejing