De kryddiga hasselnötterna passar lika bra som snacks som i soppan. Kryddorna kan enkelt bytas ut och mängderna varieras till en blandning som passar var och en. Glöm inte att salta ordentligt – då blir det godast!
Du behöver

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
400 g pumpa, gärna av sorten muskat
300 g sötpotatis
2 tsk ingefära, riven
1/2 cm chilifrukt
6–8 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
salt och svartpeppar

Kryddiga hasselnötter
3 dl hasselnötter
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk korianderfrön
8 riv på rivjärnet av muskotnöt
1 msk rapsolja
salt och svartpeppar
1 msk flytande honung

Portioner
4
Skär lök och vitlök i grova bitar. Skala och skär pumpa samt sötpotatis i grova bitar. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök i den utan att de tar färg. Tillsätt pumpan, sötpotatisen och grönsaksbuljong så att det täcker. Tillsätt chilin; börja hellre med mindre mängd och smaka av. Koka tills sötpotatisen är mjuk. Mixa allt med smöret till en slät soppa. Reglera konsistensen med buljong. Smaka av med ingefära, salt, peppar och – om så önskas – mer chili.

Kryddiga hasselnötter: Rosta hasselnötterna i en torr het panna tills de är mörka och skalet börjar spricka upp. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket som möjligt av skalet. Torka ur pannan och hetta upp den igen; rosta kryddorna i knappt 5 minuter, tänk på att använda rejält med salt, cirka 1 msk, och peppar, 6–8 vrid på kvarnen. Tillsätt oljan och blanda med nötterna. Avsluta med att ringla över honungen.

Servering: Slå upp soppan och servera de kryddiga nötterna till. De passar också utmärkt som snacks.
Fotograf