Du behöver

8 äpplen
1 l vatten
1 dl socker
1 citron, i skivor
2 dl grädde
200 g mandelmassa
1 dl korinter eller russin
1/2 dl syltade apelsinskal
1 tsk kanel, malen
1 tsk kardemumma, malen
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
röd karamellfärg

Citron- och rödvinssås
4 dl rött vin
1/2 dl socker
1 citron, rivet skal
1 msk smör

Portioner
8

Skala och kärna ur äpplena. Sjud dem mjuka i vatten och socker med citronskivor. Blanda grädde, korinter eller russin, mandelmassa och apelsinskal; smaksätt med kanel, kardemumma och socker, låt dra. Skär de sjudna äpplena i halvor med ett hål i mitten av varje halva. Ställ dem i ugnsfast form. Fyll hålen med blandningen. Vispa ihop äggvitorna till styv maräng med 1 dl av sockret och vänd ner resterande socker. Täck äppelhalvorna med marängsmet. På toppen sätts till sist en klick rödfärgad maräng. Gratinera i ugn till fin färg.

Citron- och rödvinssås: Koka ihop vin, socker och citron till simmig konsistens. Eventuellt kan man reda med lite majsstärkelse. Avsluta såsen med smöret strax före servering.

Dryckesförslag: Bischoff, se recept

Fotograf