En saftig pistaschkaka i vårgrönt blir snarare en pudding tillsammans med en varmvispad fluffig ankäggssabayonne. Den syrliga rabarbern, som fortfarande ska vara lite spänstig, bryter av fint.
Du behöver

300 g smör, mjukt
300 g socker
4 ankägg, rumstempererade
200 g mandelmjöl
200 g pistaschmandlar, malda
3 msk vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk bakpulver

Vaniljbakad rabarber

600 g rabarber
200 g socker
1 vaniljstång

Varmvispat ankägg (sabayonne)
4 ankäggulor
100 g florsocker
100 g valfritt sött vin, t ex marsala

Portioner
8 bitar
Ställ in ugnen på 175°. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Knäck äggen och rör dem separat. Häll ner dem i blandningen under omrörning och vispa ihop. Mal pistaschmandlarna eller mixa dem fint. Blanda med mandelmjöl, vetemjöl, maizena och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna lite snabbt i äggblandningen. Smörj och mjöla en rund sockerkaksform, häll i smeten och baka kakan i mitten av ugnen på 175° i cirka 40 minuter, tills kakan är torr i mitten när du provar med en sticka. Låt svalna.

Vaniljbakad rabarber: Skala och skär rabarbern i bitar. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda stång och frön med socker och rabarber i en ugnsfast form. Baka på 120° i cirka 15 minuter. Rör om lite då och då. Avlägsna vaniljstången innan servering.

Varmvispat ankägg: Knäck äggen och vispa dem, tillsammans med florsocker och vin, över ett vattenbad tills blandningen är fluffig och tjock.

Servera kakan med bakad rabarber och ankäggssabayonne.
Fotograf