Persiljerotssoppa med kardemummapicklad morot

Du skiljer persiljerot från palsternacka genom att titta vid blastfästet: där palsternackan är rundad högst upp vid blasten är persiljeroten tvärt avhuggen. Förutom fin smakbrytning ger morötterna krispighet och färg till soppan.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 persiljerötter
3 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde
muskot
salt och peppar

Kardemummapicklad morot
2 morötter
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
1 tsk kardemumma, krossad

Skala och hacka rotfrukter och lök. Lägg grönsakerna i kastrull; slå på vatten, fond och vinäger. Låt grönsakerna koka tills de är mjuka, cirka 15 minuter. Mixa soppan och passera genom en sil. Slå på grädden och sjud soppan i 5 minuter. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Kardemummapicklad morot: Skala och strimla morötterna fint. Koka upp 1-2-3-lagen tillsammans med kardemumman. Slå lagen över morötterna och låt dra i minst 1 timme.

Bild för Sofie Karlsson

Mer från Sofie Karlsson


Bild för Sofie Karlsson
Bild för Sofie Karlsson