Pepparroten växer fort och har inga problem att föröka sig. Eftersom det var en billig krydda, använde sig bönderna förr gärna av roten för att smaksätta både kött, fågel och fisk. Tänk på att riva pepparroten precis före servering för att få ut så mycket smak som möjligt. Ju finare man river, desto mer smak ger den.
Du behöver

1 kg högrev
3 morötter
2 gula lökar
3 palsternackor
5 persiljestjälkar
1 bit rotselleri - ca 300g
2 kryddnejlikor
8 vitpepparkorn
3 lagerblad
salt och peppar

Sås

50 g Smör
0.75 dl Vetemjöl
2 dl Grädde
buljong från köttkoket
pepparrot
persilja

Portioner
6

Koka upp vatten. Dela köttet i 2–3 bitar, lägg högreven i vattnet, koka upp och sjud i 2 minuter. Byt ut vattnet och lägg återigen i köttet. Skala och dela morötter, lök, palsternackor och rotselleri i grova bitar. Lägg alla rotfrukter i grytan tillsammans med kryddorna. Låt sjuda i cirka 2 1/2 timme. Sila av buljongen.

Sås: Smält smöret, rör ner vetemjölet till en slät massa. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Tillsätt buljongen under omrörning och låt såsen sjuda, reglera konsistensen med mer buljong. Låt sjuda minst 5 minuter så att all mjölsmak försvinner. Riv pepparroten fint och tillsätt till såsen tills det smakar lagom med pepparrot. Var inte snål med pepparroten; det är viktigt att såsen smakar mycket. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Skiva upp köttet och lägg upp det med rotfrukterna. Slå såsen över. Toppa med persilja och lite riven pepparrot.

Fotograf