Pasta med kalvfrikadeller med tomat, rostad vitlök och spenat

Frikadeller är lika lätt och gott att göra som köttbullar. Låt dem sjuda i vatten, gärna smaksatt med lök och kryddor, tills de flyter upp till ytan – då är de färdiga.


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g kalvfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
3 msk mjölk
salt och peppar
1 gul lök, klyftad
4 vitpepparkorn

Tomatsås
1 hel vitlök
2 tsk rapsolja
1 citron, skalet
800 g hela tomater, skalade (2 burkar)
olivolja
smör
salt och peppar

Servering
4 port pasta
2 nävar spenat

Blanda ströbrödet med mjölken och låt dra. Rör ihop kalvfärsen med ägget och ströbrödsblandningen, smaka av med salt och peppar. Rulla färsen till köttbullar. Koka upp rikligt med vatten, lägg i klyftad lök och vitpepparkorn. Sjud frikadellerna i omgångar. De är färdiga när de flyter upp till ytan.

Tomatsås: Dela vitlöken på hälften. Lägg den i en ugnsfast form, slå över rapsolja och rosta på 225° i cirka 15 minuter. Låt svalna. Plocka sedan ut klyftorna och mosa dem med gaffel. Riv citronskalet. Smält en klick smör i en kastrull, tillsätt den mosade löken och citronen, fräs en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Runda av såsen med olivolja. Vänd ner frikadellerna i såsen.

Servering: Koka pastan. Blanda med frikadellerna och spenaten.

Vinförslag: 
22300 Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2010, Piemonte, Italien
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman