Passionsfruktstarte med vaniljglass

Pajskalet kan smaksättas med citronskal, apelsinskal eller annan krydda om du föredrar det. Ta ut pajen när den precis har stannat så att den verkligen är krämig när den serveras. Titta därför till den ofta när det börjar närma sig slutet, eftersom olika ugnar gräddar olika fort. Pajen kan bakas ett par dagar i förväg, men tänk i så fall på att ta ut den så att den hinner bli rumstempererad innan servering för att alla smaker ska komma fram.


Portioner: 6-8
Du behöver: 

Skal
100 g smör, rumstempererat
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning
5 ägg
2 dl socker
6 passionsfrukter
1 dl vispgrädde

Servering
socker
vaniljglass
4 passionsfrukter

Skal: Rör ihop vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och smör. Tillsätt ägget och arbeta degen med händerna i 5 minuter. Smöra och klä en form (24 cm i diameter) med degen, som du antingen kavlat ut mellan plastfilm eller trycker ut i formen med fingrarna. Ställ formen i frysen i cirka 20 minuter.

Fyllning: Vispa upp ägg och socker. Vänd ner passionsfruktsinkråmet och grädden. Slå fyllningen i pajskalet.

Grädda tarten i 120° varm ugn i cirka 50 minuter. Fyllningen ska precis ha stannat när du tar ut tarten. Den kan med fördel stå i kylen över natten.

Servering: Ta ut tarten ur kylen så att den hinner bli rumstempererad. Strö ut socker tunt över tarten och bränn av med brännare. Servera med vaniljglass och passionsfrukt

Vinförslag: 
Vinförslag: 4113 Château Fontebride 2009, Sauternes, Frankrike 145:– (375 ml)
Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman