Ost med tomatmarmelad och karamelliserade nötter

En bit ost gör middagen komplett. Lägg lite extra tid vid valet av sort. Oviken har fantastiska ostar och hittar du inte Magna, be att få provsmaka i ostdisken för att få en som du verkligen gillar.

Tomatmarmeladen kan du göra 1 vecka innan den ska serveras. De karamelliserade nötterna kan göras 3–4 dagar i förväg. Tänk på att de ska stå i rumstemperatur fram till servering. Förbered också genom att skära osten i bitar dagen innan.

Du behöver: 

200 g grönmögelsost, gärna Magna från Oviken

Karamelliserade nötter
2 dl mandel, valnötter och solroskärnor
3 msk socker
1 nypa salt

Tomatmarmelad
1/2 kg körsbärstomater
200 g socker
1/2 dl äppelcidervinäger
1 vaniljstång

Tillbehör
1/4 fänkål, hyvlad
citronzest
citronsaft
röd ängssyra och amarant

Tomatmarmelad: Dela tomaterna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser i en kastrull, inklusive vaniljstången. Koka tills det får en marmeladkonsistens. Smaka av med socker och vinäger. Ta upp vaniljstången.

Karamelliserade nötter: Smält sockret i en panna. Vänd ner nötter, mandel och kärnor; salta lite. Lägg upp på tallrik och låt svalna.

Servering: Kom ihåg att ta fram osten i god tid före servering så att den hinner bli rumstempererad. Hyvla fänkålen tunt och blanda med citronzest- och saften. Lägg upp ost, tomatmarmelad, nötblandning, fänkål samt örter på tallriken.

Bild för Fredric Bengtsson

Mer från Fredric Bengtsson


Bild för Fredric Bengtsson