Ossobuco med gremolata

Klassisk rätt som jag aldrig tröttnar på. Gremolatan med citronen lättar upp och ger en fräschör till grytan.


Portioner: 4
Du behöver: 

ca 1 200 g kalvlägg i skivor
ca 1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/3 liten rotselleri
3 msk smör eller margarin
2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
500 g krossade tomater
1 litet knippe timjan
1 lagerblad
salt och peppar

Gremolata
1 citron, rivet skal
1–2 vitlöksklyftor
1 dl persilja, hackad
1 dl olivolja
salt och peppar

Snitta kanten på kalvläggen och vänd i vetemjöl. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Skiva löken och skär rotfrukterna i tärningar. Bryn köttet i det mesta av matfettet och lägg det i en gryta. Fräs lök och rotfrukter i resten av matfettet och lägg dem på köttet. Häll över vin och tomater. Lägg på timjankvistar och lagerblad; krydda med salt och peppar. Koka grytan på svag värme i cirka 1 1/2 timme, eller tills köttet lossnar från benen.

Gremolata: Skala och hacka vitlöken. Blanda citronskal, vitlök, persilja och olivolja. Smaka upp med salt och peppar.

Ringla gremolatan över osso bucon och servera exempelvis med pasta.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman