Du behöver

1 kanin
200 g rotselleri
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
15 salviablad - färska

4 dl torrt vitt vin
8 cl Olivolja
salt och vitpeppar från kvarn

Portioner
4

Hugg kaninen i bitar med ben, bogar, lår (i 3 bitar), rygg och hals (i 6 bitar). Putsa och skala rotselleri och gul lök, skär i centimeterstora kuber. Skär vitlöksklyftorna i grova bitar. Bryn grönsaker och vitlök i lite olja, därefter kaninbitarna. Lägg grönsakerna i botten på en eldfast form eller gryta, därefter salviabladen; se till att kärlet du valt är hyggligt trångt, men att de olika kanindelarna kan ligga i ett lager och inte på varandra. Placera kanindelar ovanpå, toppa med citronskivorna. Salta och peppra, ringla över lite olivolja. Ställ in i 200° varm ugn så att kaninen steks och vinet reduceras, alltså inget lock på formen eller grytan. Vänd runt kaninbitarna 3–4 gånger under tillagningstiden. Kaninen kan gå länge så att köttet blir sönderfallande mört och vinet reduceras till en kraftig sky; räkna med cirka 1 timmes tillagningstid. Komplettera gärna detta med några läckra grönsaker från den säsong du befinner dig i.

Fotograf