Operakällarens banana split


Portioner: 10
Du behöver: 

Italiensk maräng
130 g äggvita
260 g socker

Bananmousse
80 g banan
50 g socker
25 g smör
11 g citronsaft
7 g rom
1 1/4 gelatinblad
100 g italiensk maräng
250 g vispgrädde
maränger, krossade

Chokladgelé
50 g socker
100 g vatten
75 g mörk choklad (80%), helst Valrhonas Cœur de Guanaja
1 1/2 gelatinblad
pop rocks

Vaniljglass
125 g grädde
125 g mjölk
1/2 vaniljstång
7 g glukos
60 g äggula
160 g socker
1/2 gelatinblad

Italiensk maräng: Vispa upp äggvitan. Koka sockret med 1 tsk vatten till temperaturen 121°, häll det i en tunn stråle över äggvitan. Vispa marängen kall.

Bananmousse: Skala och skär bananen i små bitar. Smält sockret gyllenbrunt i en stekpanna, lägg i bananerna och stek dem under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt smöret och mixa, kyl. Blanda i citronsaften och rommen i bananpurén, smält gelatinet och blanda försiktigt i det i bananpurén. Blanda därefter i den italienska marängen. Vispa grädden lätt och avsluta med att vända ner den. Slå i form och låt stelna. Skär i bitar. Rulla hälften i krossade maränger.

Chokladgelé: Blötlägg gelatinet. Koka socker och vatten, tillsätt gelatinet. Häll blandningen över chokladen och rör till en slät crème. Täck botten av ringarna med pop rocks, fyll upp med 1 cm chokladgelé. Låt stelna.

Vaniljglass: Koka upp grädde och mjölk med den delade vaniljstången och glukosen. Vispa ihop äggulor och socker. Tillsätt gelatinblad och sjud till 84°. Låt svalna och kör sedan i glassmaskin.

Arrangera på tallrik.

Bild för Daniel Roos