Nässelblinier med löjrom och smetana

De ryska plättarna blinier, där bovetemjölet ger en lite syrlig smak, är godast varma. Genom att lägga de nystekta blinierna på en plåt i ugnen vid 100 grader, kan du servera alla varma på en och samma gång.


Portioner: 4-6
Du behöver: 

75 g nässlor
1 msk gräddfil
10 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ljummen
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1/2 dl gräddfil
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
smör till stekning

Servering
löjrom
finhackad rödlök
crème fraiche eller smetana
svartpeppar
plockad dill

Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och lägg ner dem i det kokande vattnet i cirka 1–2 minuter. Ta upp nässlorna med en hålslev, låt svalna. Krama ur överflödig vätska och mixa nässlorna med 1 msk gräddfil. Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula, nässelmixen och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa cirka 1 timme i rumsvärme. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör. Stek små, tjocka plättar på medelvärme i cirka 2 minuter på varje sida, eller tills de fått en fin gyllene färg.

Servering: Servera de nygräddade nässelblinierna tillsammans med löjrom, finhackad rödlök, smetana, svartpeppar och dill.

Vinförslag: 
7549 Pol Roger Brut Réserve, Champagne, Frankrike
Bild för Lisa Lemke

Mer från Lisa Lemke


Bild för Lisa Lemke
Bild för Lisa Lemke