Macadamiamousse med majsglass och skum på sötpotatis


Portioner: 10
Du behöver: 

Majsglass
375 g mjölk
125 g grädde
113 g socker
90 g äggula
1 nypa salt
2 majskolvar, rostade

Pralin
75 g socker
25 g vatten
75 g macadamianötter

Vaniljkräm
2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
3/4 dl socker
4 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat

Macadamiamousse
170 g vaniljkräm
75 g pralin
1 1/2 gelatinblad
200 g grädde, lättvispad

Cracker Jack
250 g socker
1 msk smör
75 g popcorn
100 g jordnötter

Skum på sötpotatis
275 g sötpotatis
150 g mjölk
100 g grädde
20 g smör
3 g salt

Majsglass: Koka grädde och mjölk med majskornen. Häll koket över sockret och äggulorna, sjud till 84°. Sila och kör i glassmaskin.

Pralin: Koka socker och vatten till 121°. Slå ut på silikonmatta och låt svalna. Mixa pralinen fint med nötterna.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp både skal och frön med mjölken.  Vispa socker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Slå den heta mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under vispning. När den börjar tjockna, häll snabbt över blandningen i en kall skål. Tillsätt smöret.

Macadamiamousse: Mät upp vaniljkrämen och pralinen och blanda med gelatinbladet och grädden. Slå i formar.

Cracker Jack: Smält sockret gyllene. Rör ner smöret och slå över popcornen och jordnötterna. Mixa till ett pulver.

Skum på sötpotatis: Strö ut grovt salt och lägg sötpotatisen på saltet. Rosta potatisen i ugnen på 150° i cirka 1 timme, tills den är mjuk; skala och dela den. Koka upp mjölk och grädde och blanda med sötpotatisen. Rör ner smöret och tillsätt saltet. Passera purén. Fyll i sifon och ladda med en patron.

Arrangera på tallrik.

Bild för Daniel Roos