Löksoppa


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk timjan
1 lagerblad
1/2 dl torrt vitt vin
1 l kycklingfond
salt och vitpeppar
ev. maizenaredning

8 skivor lantbröd
2 dl riven ost

Skär den gula löken och vitlöken i tunna skivor. Fräs den gula löken i lite smör så att den får lite färg (den ska bli gyllene), tillsätt vitlök och timjan och låt fräsa med ett par minuter. Slå i det vita vinet och låt det koka in. Slå på kycklingfonden och låt soppan sjuda i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar, red av soppan med lite maizena om du vill ha den lite simmigare. Skär brödet i tärningar och rosta dem lätt i torr stekpanna. Slå upp soppan i skålar, lägg i brödtärningarna, täck med den rivna osten och gratinera under grillelementen i ugnen tills osten fått färg. Soppan kan med fördel förberedas dagen före, det vinner den på smakmässigt.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman