Den gula löken kan bytas ut mot schalottenlök eller knipplök för den som önskar, och champinjoner kan ersättas med kantareller, karljohanssvamp eller vilken svamp man nu föredrar. Pajen är fylld med parmesanost, men även den kan bytas ut mot exempelvis Västerbottensost. Valmöjligheterna är många; ta det du tycker är godast och det du har hemma.
Du behöver

4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
salt

Fyllning
5–7 skogschampinjoner
2 gula lökar
smör
3 ägg
2 dl mjölk
2 rosmarinkvistar
60 g parmesan

Servering
sallad
morötter
rödlök
rosmarin och gräslök

Portioner
4
Blanda snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform med ca 20 cm diameter; låt degen hänga ut över kanterna. Ställ in formen i frysen medan du förbereder fyllningen. Grädda sedan skalet i 180° varm ugn tills det är frasigt utan att ha fått färg.

Fyllning: Skala och halvera lökarna. Halvera champinjonerna. Smält smöret och bryn lökarna och champinjonerna i det; låt löken få rejält med färg. Riv parmesanosten och blanda den med ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg löken och svampen i pajskalet; fyll upp med ägg- och ostblandningen. Strö över bladen från rosmarinkvistarna och grädda pajen på 180° i cirka 20 minuter.

Servering: Blanda en sallad med tunt skuren rödlök, tunt hyvlade morötter och krispig sallad. Strö rosmarin och gräslök över pajen innan servering.
Vinförslag
6512 Ecologica Shiraz Malbec 2013, Cuyo, Argentina 69:–
Fotograf