Löjrom med potatiscrème och brynt smör

Löjrom är en klassiker till nyårsmiddagen och alltid lika uppskattat. Här serveras den med en krämig potatiscrème samt nötigt och fylligt brynt smör.

Potatiscrèmen görs med fördel dagen innan; det går också bra att göra den 2 dagar innan. Tänk bara på att plasta crèmen ordentligt så att den inte tar smak från annat i kylen. Gör du egna krutonger kan dessa göras 2–3 dagar innan. Förvara dem torrt och låt dem ligga på bakplåtspapper.


Portioner: 4
Du behöver: 

200 g löjrom

Potatiscrème
4 medelstora potatisar
2 msk crème fraiche
salt och vitpeppar

Brynt smör
50 g smör

Tillbehör
1/2 rödlök
2 msk gräslök, finskuren
4 skivor dagsgammalt bröd
4 citronklyftor

Låt löjrommen hänga av i en sil ett par timmar innan servering.

Potatiscrème: Skala och koka potatisen. Stöt potatisen och passera den genom en finmaskig sil. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.

Tillbehör: Finhacka både rödlök och gräslök och blanda dem. Skär dagsgammalt bröd i tunna skivor och torka i ugnen tills de är krispiga.

Brynt smör: Smält smöret tills det får en nötig färg.

Servering: Ta fram potatiscrèmen en stund innan servering så att den inte är kylskåpskall. Lägg upp potatiscrème, löjrom, rödlök och gräslök på tallriken. Toppa med krutong och citronklyfta. Avsluta med det brynta smöret.

Bild för Fredric Bengtsson

Mer från Fredric Bengtsson


Bild för Fredric Bengtsson