Löjrom och potatis passar oerhört bra ihop. En klassiker är löjrom med rösti, men här har vi istället gjort mjuka och fluffiga potatisplättar. Vill du göra det ännu enklare är det gott att servera löjrommen med potatischips.
Du behöver

4 stora mjöliga potatisar, kokta (ca 400 g)
1 ägg
1 dl crème fraiche
1/2 dl grädde
1 dl vetemjöl
salt och smör

ca 150 g löjrom
1 stor rödlök, finhackad
ca 2 dl gräddfil
dill

Portioner
10–12 port som tilltugg
Skala den kokta potatisen och pressa i potatispress, eller kör genom en finmaskig sil. Blanda den pressade potatisen med övriga ingredienser; smaka upp med salt. Om du har en spritspåse, lägg smeten i den och spritsa eller klicka ut smeten i ett varmt plättjärn med smör.

Smeten sväller i plättjärnet så plättarna behöver inte vara perfekt runda från början. Det går också att steka plättarna i ugnen på 200°; värm i så fall plåten innan du spritsar ut plättarna och grädda i cirka 10 minuter. Låt plättarna svalna något. Klicka sedan ut löjrom, gräddfil och rödlök. Servera som tilltugg. Plättarna går att äta med händerna om man vill slippa assietter och bestick.

Vinförslag: 7332 Piper-Heidsieck Brut, Champagne, Frankrike 339:–
Fotograf