Laxpudding

En riktig svensk klassiker, som också kan göras på rimmad eller gravad lax. Fram till utfiskningen på 1800-talet fanns det gott om lax, och enligt sägnen bad tjänstefolket vid kustlandskapen då om en laxfri dag i veckan för att slippa äta samma sak hela tiden.


Portioner: 6
Du behöver: 

1 kg laxfilé, rimmad
700 g potatis, fast
1 stor gul lök
1 knippe dill
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt och peppar

100 g smör
1 citron

Skala och skär potatisen i skivor. Koka potatisen nästan helt mjuk; låt svalna. Skär laxen i tunna skivor. Skär löken i strimlor. Smörj en form med avtagbar kant. Klä formen med laxen och låt fisk hänga ut över kanten; fisken viks senare tillbaka och över potatisen. Varva potatis, lök, dill och lax i formen. Blanda ägg, mjölk och grädde; smaka av med salt och peppar. Slå blandningen i formen och vik över laxen; lägg på mer lax i mitten om det inte riktigt täcker. Grädda puddingen i ugn vid 180° i 20–30 minuter, tills äggstanningen har stannat. Smält smöret. Klyfta citronen. Servera det smälta smöret och citronklyftorna till laxpuddingen.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman