En riktig svensk klassiker, som också kan göras på rimmad eller gravad lax. Fram till utfiskningen på 1800-talet fanns det gott om lax, och enligt sägnen bad tjänstefolket vid kustlandskapen då om en laxfri dag i veckan för att slippa äta samma sak hela tiden.
Du behöver

1 kg laxfilé, rimmad
700 g potatis, fast
1 stor gul lök
1 knippe dill
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt och peppar

100 g smör
1 citron

Portioner
6
Skala och skär potatisen i skivor. Koka potatisen nästan helt mjuk; låt svalna. Skär laxen i tunna skivor. Skär löken i strimlor. Smörj en form med avtagbar kant. Klä formen med laxen och låt fisk hänga ut över kanten; fisken viks senare tillbaka och över potatisen. Varva potatis, lök, dill och lax i formen. Blanda ägg, mjölk och grädde; smaka av med salt och peppar. Slå blandningen i formen och vik över laxen; lägg på mer lax i mitten om det inte riktigt täcker. Grädda puddingen i ugn vid 180° i 20–30 minuter, tills äggstanningen har stannat. Smält smöret. Klyfta citronen. Servera det smälta smöret och citronklyftorna till laxpuddingen.
Fotograf