En lyxigare variant av fiskbullar, men också mycket godare. Det är inte svårt att göra dessa av lax och går också snabbt. Tänk bara på att alla ingredienser ska vara kalla. Vill du, kan du behålla lite bitar i fiskfärsen.
Du behöver

Laxbullar
450 g lax
100 g kolja
2 msk salt
1 äggvita
5 dl grädde

Dillsås
2 dl vitt vin
1/2 gul lök, hackad
1 dl rotselleri, grovt skuren
2 tsk fiskbuljong
2 dl grädde
1/2 dl dill, fint skuren
salt och peppar

Potatismos
600 g potatis, av mjölig sort
25 g smör
ca 2 1/2 dl mjölk
salt och peppar

Purjolök
ca 20 cm purjolök
smör
salt och peppar

Portioner
4
Laxbullar: Alla ingredienser ska vara kalla. Tärna fisken i mindre bitar och mixa med salt och äggvita. Tillsätt grädden i en tunn stråle till du fått en slät fiskfärs. Ställ gärna färsen kallt tills du ska koka bullarna; du kan göra färsen dagen innan. Koka upp vatten. Skeda upp färsen och lägg bullarna i det sjudande vattnet; när de flyter upp är de färdiga.

Dillsås: Koka upp vinet med löken, rotsellerin och fiskbuljongen; koka ihop tills 1 dl återstår. Sila av och koka ihop med grädden. Innan servering, tillsätt dillen och smaka upp med salt och peppar.

Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk. Slå av vattnet och vispa ner smör. Tillsätt mjölken lite i taget tills du är nöjd med konsistensen. Smaka upp med salt och peppar.

Purjolök: Dela löken först på längden och därefter på tvären så att du får 8 lika stora bitar. Bryn dem i smör, först på snittytan. Sänk sedan värmen, vänd purjolöken och låt den steka klart i 5–10 minuter beroende på hur tjock purjolöken är. Salta och peppra.

Servering: Lägg upp purjolöken på tallrik. Fördela laxbullarna och toppa med dillsåsen. Servera potatismoset vid sidan av.
Fotograf